Uvjeti korištenja

Članovi hrvatske akademske zajednice upisuju zapise o objavljenim i neobjavljenim publikacijama te ostalim djelima u Hrvatsku znanstvenu bibliografiju CROSBI (unositelji zapisa) te su odgovorni za sadržaj, istinitost, cjelovitost i točnost podataka, uključujući podatke o autorima, ustanovama, znanstvenim područjima i projektima kojima se zapis pridružuje tijekom unosa. Za unos novih zapisa o publikacijama potrebno je prijaviti se u sustav AAI@EduHr korisničkim računom. Unositelji zapisa radove opisuju metapodacima, a njihovim pohranjivanjem daju svoju privolu da svi pohranjeni metapodaci budu javno dostupni u skladu s Creative Commons 4.0 licencijom (BY-NC-SA).

Institut Ruđer Bošković nije odgovoran za eventualne greške i manjkavosti u zapisima, no svojim će djelovanjem, kao i kroz suradnju s drugim visokoškolskim i znanstvenim knjižnicama iste nastojati ispraviti i/ili nadopuniti, sukladno raspoloživim podacima o publikaciji. Sve ispravke i nadopune administratori rade na temelju raspoloživih i objektivnih činjenica, ne ulazeći u kvalitetu sadržaja i znanstvenu narav samih publikacija mimo kategorizacije od strane izdavača, za što su odgovorni unositelji zapisa. Institut Ruđer Bošković i suradne knjižnice zadržavaju pravo uklanjanja nepotpunih, neistinitih i duplo unesenih bibliografskih zapisa.

Podaci iz Hrvatske znanstvene bibliografije CROSBI mogu se koristiti bez prethodnog traženja dopuštenja od Instituta Ruđer Bošković, ali je potrebno navesti izvor od kuda su podaci preuzeti (npr.: "Podaci preuzeti iz Hrvatske znanstvene bibliografije - CROSBI, 18.10.2016., URL: http://bib.irb.hr/..."). Također se preporuča stavljanje poveznica na stranice sveučilišta/odjela/instituta koje će prikazivati ciljani sadržaj (npr., bibliografiju ustanove, projekta, pojedinog znanstvenika i sl.) iz Hrvatske znanstvene bibliografije CROSBI. Metapodaci se mogu slobodno koristiti, osim ako nije drugačije navedeno, uz osiguravanje poveznice na izvorni zapis.

Unositelji zapisa imaju također mogućnost priložiti zapisu publikacije i datoteku s cjelovitim tekstom, koja će u tom slučaju biti javno dostupna putem mrežnih stranica CROSBI-ja. Unositelji zapisa su pritom dužni osigurati pravo pohranjivanja i stavljanja u javni pristup tako pohranjenog cjelovitog teksta publikacije, a Institut Ruđer Bošković nije odgovoran za eventualne povrede autorskog prava i srodnih prava koje iz toga mogu proizaći. Institu Ruđer Bošković će nastojati kontinuirano savjetovati i podučavati autore o autorskim i srodnim pravima te licencama, a posebice o pravima samoarhiviranja cjelovitih tekstova radova.

Svojim djelovanjem CROSBI nastoji štititi privatnost korisnika ulažući napore u sigurnost sustava kako bi se spriječili napadi koji je mogu narušiti. To se odnosi i na email prijepisku (help(at)bib.irb.hr). Pri razmjeni podataka s drugim informacijskim sustavima poduzimaju se potrebne mjere s ciljem zaštite privatnosti korisnika.